Telefon
WhatsApp
TÜRK REACH’İ KKDİK NEDİR?
TÜRK REACH’İ KKDİK NEDİR?

TURKISH REACH KKDİK, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB)’nin 23 Haziran 2017’de yayınlanan kimyasallar ve güvenli kullanımlarına ilişkin yönetmeliğidir. Kimyasal maddelerin Kaydı, Değerlendirilmesi, Yetkilendirilmesi ve Kısıtlanması ile ilgili yönetmelikleridir. Kimyasal maddelerin kullanımı ve üretimi ile bunların hem çevre, hem de insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini ele almaktadır. TURKREACH KKDİK, bugüne kadarki en kapsamlı ve katı Türk Kimya Mevzuatı olacak ve Türkiye’de kimyasal madde üreten veya yılda bir tonun üzerinde miktarlarda ithal eden tüm şirketlerin bu maddeleri Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) kaydettirmesini şart koşuyor. Kauçuk sektöründe çalışan firmalarımızın bu konuda hazırlıklarını tamamlamaları gerekiyor. Tescil, Yönetmelik, Değerlendirme ve Yetkilendirme/ Kısıtlamanın tamamlayıcı unsurlarından yalnızca biridir.



KKDİK YÖNETMELİĞİ KAYIT SÜRECİ 31/12/2023 tarihinden önce kendi halinde veya karışım içinde imal edilen veya ithal edilen maddeler için yıllık miktar bir ton ya da daha fazla ise 31/12/2020 ile 31/12/2023 tarihleri arasında kayıt hükümleri uygulanır. Bu süreçte izlemeniz gereken yola ilişkin bazı önemli hususlar aşağıda listelenmiştir:



1.Madde Bilgisi Değişim Forumuna (MBDF) katılmak isteyen firmaların ön- MBDF gönderimini en kısa sürede tamamlaması gerekir.



2.KKDİK Yönetmeliği Madde 12 gereğince birden fazla imalatçı/ithalatçı tarafından imal/ithal edilen maddeler için ortak kayıt dosyası gönderilir. Bunun için; ön-MBDF’si gönderilmiş olan maddelerin MBDF sorgulaması yapılır. MBDF’de yer alan firmalarla iletişime geçilir. 3.MBDF’de Lider Firmanın kim olacağı belirlenir.



4.Lider Firma tarafından MBDF’de mevcut olan test verileri, veri paylaşımı, veriye erişim hakkı, maliyet paylaşımına ilişkin hususlar netleştirilir.



5.Lider Firma; lider olduğunun beyanını KKS üzerinden Bakanlığa yapar. Bu konuyla ilgili bilgilendirme yakın zamanda yapılacaktır.



6.Lider Firma Bakanlığa lider olduğunun beyanını bildirdikten sonra kayıt dosyası gönderimini yapabilir.



7.Lider Firmalar belirlendikten sonra; maddenin MBDF sorgulamasında diğer firmalar tarafından Lider Firma bilgisi görülebilecektir.



8.Lider Firma kayıt dosyasını gönderirken üye firmaları da dosyasında belirtir. Lider Firmanın kayıt dosyasını göndermesi akabinde üye firmalara söz konusu madde için üye olarak kayıt dosyasının ilgili bölümlerini tamamlayarak gönderme yetkisi verilir.



9.Lider Firma kayıt türü şablonu olarak MBDF’deki en yüksek tonajı seçerek ilgili alanları doldurur. Kendi firmasına ait tonaj bilgisini 1.1 bölümünde verir ve kayıt ücretini kendi tonaj aralığı bazında öder.



10.Üye firmalar “KKDİK Kayıt Üye Başvuru Genel” kayıt türü şablonunu seçer. Kayıt ücretini kendi tonaj aralığı bazında öder.



11.Kimyasal Güvenlik Raporlama Aracı olan CHESAR en geç 2021’in son çeyreği itibariyle sisteme entegre edilecektir. Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlama yükümlülüğü olan firmalar (yılda 10 ton ve üzeri miktarda imal/ithal edilen maddeler için) aracın sisteme entegrasyonu sürecinin tamamlanmasını bekleyebilirler. Bu süreçte KKS’deki bilgi gereklilikleriyle ilgili alanları doldurarak verilerini sistemde muhafaza edebilirler. Alt Kullanıcılara ilişkin;



12.Süreçte tedarik zincirinde bilgi aktarımı son derece önemlidir. İmalatçı/ithalatçılar ve alt kullanıcılar arasında bu iletişim etkin olmalı, ticari ilişkilerde netleştirilmelidir. Alt kullanıcıların tedarikçilerinden; kendi kullanımlarına ilişkin detayları kayıt dosyasına ekleyeceğine ilişkin bir beyan almaları süreci etkin kılacaktır.



13.Alt kullanıcıların KKDİK Yönetmeliği 5. Kısım uyarınca KKS’ye giriş yapmalarını gerektiren durumlar için kullanılacak olan Alt Kullanıcı modülü 3 Ocak 2022 tarihinde açılacaktır.



KKDİK KAYIT SÜRECİ NASIL OLACAK?



1.MBDF sorgulamalarda ön MBDF gönderilirken girilen iletişim bilgileri gözükür. Birden fazla iletişim bilgisi girilecekse; iletişim bilgilerinden birinin MBDF sorgulamada gözükmek üzere varsayılan olarak atanması zorunludur. Geçmişte gönderilen bildirimlerde; · İletişim bilgisi doldurulmadıysa MBDF sorgulamada firma bilgileri (EÇBS’den alınan) · Bir iletişim kişisi girilmişse, varsayılan olarak işaretlenmemiş olsa dahi, MBDF sorgulamada bu iletişim kişisinin bilgileri · Birden fazla iletişim kişisi girilmiş ancak hiçbiri varsayılan olarak işaretlenmemişse sistem ilk girilen kaydı otomatik olarak varsayılan olarak işaretleyecek ve MBDF sorgulamada iletişim bilgilerinde bu kayıt iletişim bilgisi olarak gözükecektir. Bu doğrultuda gerekli görülmesi durumunda güncellemelerinizi Gönderilen Maddeler Modülünden yapabilirsiniz.



2.Oluşan MBDFlerde Lider Firmanın kim olacağına karar verildiğinde, Lider Firma MBDF Sorgulama bölümünden ‘Madde İçin Lider Firmayım’ beyanı yapar. Yönetmelik gereği bir MBDF’de bir Lider firma atanabilir. ‘Madde İçin Lider Firmayım’ beyanı yapıldıktan sonra söz konusu MBDF’de başka bir Lider Firma daha atanamaz ve Liderlikten vazgeçilemez. Lider beyanı yapıldıktan sonra liderlikten vazgeçme ya da lider değişikliği zorunluluğu oluşursa, gerekçesiyle birlikte Bakanlığa durumun değerlendirmesi yapılmak üzere resmi yolla başvurulur. Lider Firma beyanlarına 15/02/2021 tarihinde başlanacaktır, daha önce yapılmış olan beyanlar geçerli sayılmayacaktır.



3. Lider Firmanın ‘Madde İçin Lider Firmayım’ beyanını yapmadan önce MBDF’deki tüm firmalarla iletişime geçmesi gereklidir. Beyan yapıldıktan sonra da iletişim devam etmeli, MBDF’ye yeni eklenen firmalar da sürece dahil edilmelidir.



4.Lideri seçilen maddelerin MBDF sorgulamasında diğer firmalar tarafından Lider Firma görülür.



5. Bir maddenin kayıt dosyası Lider Firma beyanı yapıldıktan sonra gönderime açılır (Tek başvurular hariç)



6.Müstakil kayıt (tek başvuru) yapmak isteyenler Bakanlığa resmi yolla gerekçesiyle birlikte tek kayıt yapma isteğini onaya sunar. Bakanlık gerekçe değerlendirmesi sonucunda, uygun bulunması durumunda, firma bazında ilgili referans madde için tek kayıt gönderebilme yetkisi açar. Müstakil kayıt (tek başvuru) yapanların da yönetmelikte belirtilen verileri MBDF’de paylaşması gerekir. Paylaşmaması durumunda ilgili kurum tarafından gerekli yaptırım uygulanır.



7. Maddeye ilişkin olarak Bakanlığa ön-MBDF göndermiş olan tüm potansiyel kayıt ettirenler, alt kullanıcılar ve üçüncü taraflar veya maddeye ilişkin olarak belirtilen 31/12/2023 tarihinden önce bir kayıt başvurusunda bulunmuş olan kayıt ettirenler, MBDF katılımcıları olurlar (KKDİK Yönetmeliği Madde 25). 15/02/2021 tarihinden sonra gönderilen ön MBDF’lerde silme işlemi gerçekleştirilmeyecektir. 15/02/2021 tarihinden önce gönderilmiş olan ve silinmesi gerekli olan ön MBDF’ler için gerekçesiyle birlikte Bakanlığa resmi yazı ile silme işlemi talebinin yapılması gereklidir (e-posta ile gelen talepler yerine getirilmemektedir)



KKDİK KAYIT SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA



Kimyasal Kayıt Sistemi’ne 01/03/2021 tarihi itibariyle yansıyacak fonksiyonlara ilişkin bilgilendirmeler:



1.Lider Firmanın ‘Madde İçin Lider Firmayım’ beyanını yapmadan önce MBDF’deki tüm firmalarla iletişime geçmesi son derece önemlidir. Bu doğrultuda MBDF sayfasına Lider Firma seçimine yönelik olarak bir oylama modülü entegre edilecektir. MBDF katılımcıları Lider Firma Adayı olan firmaları oylayabilecektir. Bu doğrultuda ilgili modülün entegresiyle eş zamanlı olarak Lider Firma beyanlarına 01/03/2021 tarihinde başlanacaktır. Oylama zorunlu değildir. Ancak gerekli gördüğü durumlarda Bakanlık oylama yapılmasını talep edebilir ya da oylama sonuçlarına başvurabilir.



2.Bir referans madde için sadece bir Lider Firma atanabilir. MBDF’de Lider Firma seçiminde bir anlaşmazlık olması durumunda (birden fazla firmanın Lider Firma olmak istemesi gibi) Bakanlığa başvuruda bulunulması gerekir. Bu gibi anlaşmazlık durumlarında Bakanlık söz konusu maddenin MBDF katılımcılarını bilgilendirerek oylamaya yönlendirir ve Lider Firmayı belirler.

 

3.Kayıt ücretlerine ilişkin olarak KKS’ye ücret hesaplayıcı fonksiyonu eklenmiştir. Ücret Hesaplayıcı; firma büyüklüğü, seçilen tonaj aralığı ve ortak/tek başvuru durumuna göre ödenmesi gereken ücreti hesaplar (Bakanlığımız Döner Sermaye Birim Fiyat Listesinde yer alan ücret kodunu gösterir). Kayıt ücreti kayıt dosyasının gönderileceği ekranda gözükür.

Bu aşamada izlenmesi gereken adımlar:

 

i. Firma Büyüklüğüne İlişkin Olarak: Eğer firmanız “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri Ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik”e göre mikro, küçük ya da orta ölçekte ise Bakanlığımız Döner Sermaye Birim Fiyat Listesinde belirlenen azaltılmış kayıt ücretlerinden faydalanırsınız. Duyuru yayın tarihinden itibaren bütün firmalar ‘Büyük’ firma olarak atanmıştır. Azaltılmış ücretlerden faydalanabilmeniz için ‘Firma Bilgilerim’ modülünden firma büyüklüğünüzü değiştirerek KOSGEB’in web sitesi aracılığıyla temin ettiğiniz KOBİ Beyannamesini sisteme yüklemeniz gereklidir. Eğer tek temsilci iseniz temsilciliğini yaptığınız yurt dışı firmanın büyüklüğü “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” e göre mikro, küçük ya da orta ölçekte ise yurt dışı firmadan alacağınız çalışan kişi sayısı ve yıllık cirosunu gösterir beyanı sisteme yüklemeniz gereklidir.

ii. Kayıt dosyası gönderirken seçtiğiniz tonaj aralığına göre zorunlu olan bilgi gerekliliklerini doldurduktan sonra Madde Gönderim Ekranında ödemeniz gereken ücret ve bu ücretin Bakanlığımız Döner Sermaye Birim Fiyat Listesindeki kodu gözükür.

iii. Kayıt dosyasını gönderdikten sonra sistemde gözüken ücreti Bakanlığımız Döner Sermaye Bütçesi hesabına yatırmanız gereklidir. KKS sistemi Bakanlığımız Döner Sermaye Bütçesi ile entegre edilmiştir. Kayıt ücreti ödeme işlemini tamamladıktan sonra KKS’ye kayıt ücretinizin ödenmiş olduğu bilgisi düşer ve dosyanız Bakanlık değerlendirmesine alınır. Ayrıca dekont yükleme işlemi yapılmayacaktır.

KAYNAK: https://kimyasallar.csb.gov.tr

  • Etiketler:

TEKLİF FORMU